Selecteer een pagina

Waarom jouw overtuigingen altijd kloppen. En waarom je je daar meer zorgen om moet maken dan je denkt.

 

Overtuigingen hebben we allemaal. Zo was ik er als kind van overtuigd dat mijn moeder helderziend was. Hoe wist zij anders precies waar in Nederland een museum stond met mummies erin? Inmiddels ken ik natuurlijk al lang het bestaan van routekaarten. Nog steeds heb ik veel overtuigingen, net als jij. Onze overtuigingen zullen voor een deel overeenkomen en voor een deel verschillen. 

 

Het is nuttig om je eigen overtuigingen te kennen. Jouw overtuigingen zijn vrijwel altijd waar. Ze zijn onderdeel van jouw cognitieve waarheid. Vaak ben je je daar niet van bewust. Het zijn zaken waarvan jij gewoon vindt of gelooft dat ze waar zijn. Overtuigingen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 

 • gras is groen (wist je dat er ook rood en zelfs blauw gras bestaat?)
 • nachtcrème is om ’s nachts op je gezicht te doen (je kunt het ook overdag op je gezicht doen hoor. De fabrikant wil alleen graag twee potjes aan je verkopen)
 • goudvissen zijn oranje (maar als je ze in een donkere kamer opsluit, worden ze wit)

 

Dit zijn natuurlijk onschuldige overtuigingen. Maar overtuigingen kunnen ook zijn:

 

 • zo ben ik nou eenmaal
 • iedereen moet mij aardig vinden
 • ik wil geen fouten maken
 • ik ben niet zo slim/knap/leuk/de moeite waard/dapper
 • et cetera.

 

Dat zijn overtuigingen waar je last van zou kunnen hebben. Als je al weet dat je last hebt van een overtuiging, ben je al een heel eind. Dan ben je je bewust van jouw eigen overtuiging. En je snapt al dat deze belemmerend voor je kan zijn. Maar vaak weten we helemaal niet dat we een overtuiging hebben. Het is gewoon zo. En nu komt het gekke: als je denkt dat het gewoon zo is, dan is dat ook zo. In jouw leven. Dat zal ik even uitleggen.

 

Wij willen als mensen graag houvast in ons leven. Daarom zoeken we naar wat zeker is, wat waar is. Je kent waarschijnlijk het verschijnsel al van de zoek-bias op google. De zoektermen die jij intypt en de manier waarop je dat doet, sturen je automatisch naar pagina’s die jij wilt lezen. Google leert wat jij graag leest. En zo graaf jij je eigen diepe informatietunnel in het internet. Maar dat wil niet zeggen dat die informatie volledig is, of juist.

 

In het echte leven hebben we daar ook allemaal last van, en al lang voordat google bestond. Dat noemen psychologen met een duur woord: bevestigingsvooroordeel (confirmation bias). Het betekent dat we altijd een bevestiging zoeken van wat we graag willen horen of geloven. Informatie die ons aan het twijfelen brengt of die niet matcht met onze overtuigingen, onthouden we minder goed. Dit maakt ons leven vaak een stuk makkelijker. Het geeft ons houvast. Ons leven blijft redelijk voorspelbaar en dat vinden we fijn. De keerzijde is dat als we last hebben van onze overtuigingen, we iets geks doen. We passen dan, als we ons er niet van bewust zijn, niet onze overtuiging aan. Nee, dat schept te veel onrust in ons hoofd. Het is makkelijker om onze omgeving aan te passen. Ik zal een voorbeeld geven van wat ik daarmee bedoel.

 

Stel jij bent iemand die gelooft dat je niet zo aantrekkelijk bent. Nu zit je deze week lekker in je vel en zijn er plotseling een paar mensen die tegen jou zeggen: wat ben je toch leuk! En gisteren kreeg je nog een vette knipoog van die leuke persoon op het terras. Als je ervan overtuigd bent dat jij niet aantrekkelijk bent, zal jouw brein je iets zeggen als: 

 

 • Het was toeval
 • Het lag aan het weer
 • Het kwam door mijn mooie jas

 

Of zelfs

 

 • Die persoon had wel een hele goeie bui
 • Die persoon kent mij dus duidelijk niet
 • Etc

 

Kortom, het lag aan je omgeving. Het idee dat JIJ ECHT AANTREKKELIJK bent, dat sta je jezelf nog niet toe.

 

Er is veel minder zeker in het leven dan we vaak zouden willen. Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe bewuster je bent en leeft, hoe minder zekerheid je nodig hebt. Want als jij jouw eigen kern al kunt ervaren, ervaar je rust, een soort zekerheid in jezelf. Dan heb je minder overtuigingen nodig. Dat geeft jezelf een minder oordelende blik. En daar wordt niet alleen jij blij van, maar ook je omgeving. Waardoor jij ook weer blijer bent. 

 

Het loont dus de moeite om je eigen overtuigingen onder de loep te nemen. Wat ik zelf leuk vind om soms te doen is dit: de stel-dat-ik-oefening.

Dat gaat zo: Ik zeg tegen mezelf: stel dat ik … en dan vul ik iets leuks in: heel mooi/rijk/lief/slim/dapper/de moeite waard/etc was. Dat stel ik me voor wat ik dan zou doen. En ik stel me voor wat anderen dan tegen mij zouden zeggen. Ik stel me voor hoe mijn leven er dan uit zou zien. Als belangrijkste en laatste zou ik dan voelen hoe ik me dan zou voelen. 

 

Op het moment dat ik echt toelaat wat ik dan zou voelen, gebeurt er iets geks. Want als dat gevoel ver af ligt van wat ik op dat moment eigenlijk voelde, trigger ik mezelf. Ik bedoel daarmee dat ik me dan plotseling zielig/bedroefd/gefrustreerd/ongemakkelijk/angstig etc voel. Dat is mijn ingang naar mijzelf! Daarmee leer ik mijzelf kennen. Dit kun je dus gebruiken om je bewuster te zijn en dichter naar jouw kern te komen (die zekerheid waar ik het hierboven over had). 

 

Ik doe dan zelf op zo’n moment een completion process, zodat ik dit stukje verdriet/eenzaamheid/frustratie/ect. kan oplossen.

 

Als jij ook nieuwsgierig bent naar een completion process, vul dan het formulier in voor een kennismakingsafspraak. 

Liefs! Laura

 

Stuur me een mailtje om een sessie te boeken of voor meer informatie!

 

 

Gratis hartewensmeditatie!

 

Wil je ontdekken wat jouw onbewuste hartewens is? Ik heb een meditatie voor je gemaakt! Vul je gegevens hiernaast in en dan ontvang je m gratis in je mailbox. Ook krijg je dan regelmatig ongezouten, lieve en inspirerende mailtjes met mijn blogjes. 

Liefs!

Laura

 

dit veld niet invullen s.v.p.