Selecteer een pagina

De vijf grootste misverstanden over persoonlijke ontwikkeling

 

Gelukkig zijn veel mensen zich bewust van hun persoonlijke ontwikkeling. Het is inmiddels algemeen bekend dat persoonlijke groei zorgt voor een prettiger gevoel. Toch zijn er een paar dingen goed om te weten. Als jij het volgende lijstje doorleest, zul jij recht op je doel af kunnen gaan in jouw ontwikkeling.

 

  1. Als je cursussen volgt of boeken leest over persoonlijke ontwikkeling, groei je vanzelf

Er zijn talloze cursussen, boeken en lezingen te vinden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat is mooi, maar sommige mensen vergeten daarbij iets. Wat een boek, een cursus of een lezing op zijn best doet, is jou bewust maken van een stukje groeipotentie. Maar dat stukje bewustwording is niet genoeg voor daadwerkelijke groei. Persoonlijke ontwikkeling is net zoiets als sporten. Je kunt erover lezen, maar daar krijg je geen extra spieren van. Het gaat om het in de praktijk brengen van wat je geleerd hebt. Lees vooral, doe inzichten op op internet en volg cursussen. Maar vergeet het niet in de praktijk te doen!

(Als je hier wat hulp bij wilt gebruiken, download dan Laura’s geluksboost)

 

  1. Persoonlijke ontwikkeling is iets waar je tijd voor vrij moet maken

Natuurlijk helpt het als jij elke ochtend een kwartiertje tijd neemt om te mediteren. Of als je eens per kwartaal een komt-tot-jezelf-weekend volgt. Dat zijn dingen waarmee je meer inzicht krijgt in jouw binnenkant. Maar dat zijn dingen die niet noodzakelijk zijn om persoonlijk te groeien. De grootste groei ontstaat in de momenten die ertoe doen. Momenten die plaatsvinden in jouw alledaagse leven. Je hoeft daarom geen tijd vrij te maken voor persoonlijke ontwikkeling. Het mag, het helpt, maar het is niet noodzakelijk.

 

  1. Pas als je je gedachten uit kunt zetten, ben je ontwikkeld/gelukkig

Je hebt het vast weleens gehoord of gelezen: zit niet zo in je hoofd! Of: Je mag niet piekeren, je moet minder nadenken, dit moet je niet denken, dat wel. Het zou helpen om je gelukkiger te voelen. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het is heel fijn als je zoveel controle hebt over je eigen gedachten, dat je ze zelfs kunt uitzetten. Dat maakt je daadwerkelijk gelukkiger, true. Maar het is geen VOORWAARDE om je gelukkiger te voelen. Wij zijn een denkende diersoort, dus accepteer dat jouw hoofd soms niet stilstaat. Maar dat hoofd, dat KAN je wel dwars zitten. Een van de beste tips die ik je daarom kan geven, is: wees je bewust van wat je denkt. Van wat je tegen jezelf zegt. Zoek in jezelf naar een extra stemmetje dat steeds zegt: wat denk ik nu? Wat denk ik nu letterlijk? Doe dat vooral op momenten dat je jezelf niet fijn voelt. Ga na wat je een seconde daarvoor dacht. Zodra je je bewust wordt van je eigen gedachten, kun je ze gaan veranderen.

 

  1. Er bestaat zoiets als een perfecte versie van jouzelf om naar te streven

Stel je voor: je bent altijd tevreden, gelukkig. Je voelt je nooit alleen. Niets brengt jou van je stuk. Je komt altijd voor jezelf op, op een hele aangename manier. Je zorgt altijd goed voor jezelf en je geliefden. Je hebt het ideale gewicht. Jouw kinderen voed je heel wijs op. Je zegt altijd het juiste op het juiste moment. Iedereen vindt jou aardig. Je hebt het goed voor elkaar in het leven. Je hebt je droombaan, je droompartner, je droomhuis. En dat is het plaatje in je hoofd van jouw doel in jouw leven.

Ik zal je iets verklappen. Het werkt belemmerend om dit te willen bereiken. Want ga maar na. Elk moment dat jij droomt over jouw perfecte versie van jezelf en van jouw leven, ben je met je aandacht/gevoel niet in het huidige moment. En belangrijker: voldoet het huidige moment nog niet aan jouw perfectie. Je bent met je gedachten in de toekomst. Natuurlijk is het fijn om soms na te denken over hoe je iets het liefste zou willen. Dat kan helpen bij het nemen van beslissingen.

Als je met je gedachten in de toekomst bent, bij jouw droom, jouw doel, dan kun je een heel eind komen in het bereiken van wat je wilt. Maar de grote valkuil is deze: je keurt alles wat nog niet aan jouw ideaalbeeld voldoet, af. Misschien niet eens bewust. Maar je accepteert niet dat dat wat er al is, goed is. Daarmee heb je het voor jezelf onmogelijk gemaakt om je gelukkig te voelen in het moment. En het enige tijdstip waarop jij je gelukkig KAN voelen, is nu.

 

  1. Als persoonlijke groei jouw doel is, vind je geld/spullen/uiterlijk/seks niet meer belangrijk

Misschien ken je ze wel: mensen die al heel ver zijn in hun persoonlijke ontwikkeling. Ze praten misschien zelfs over spirituele ontwikkeling. En ze komen inderdaad vaak heel rustig, blij en zen over. Nu zijn er natuurlijk mensen die daadwerkelijk al heel ver zijn gegroeid. Maar wat ik met persoonlijke ontwikkeling bedoel, is ontwikkeling op elk gebied. Ik zie persoonlijke ontwikkeling als een totaalplaatje. ALLES wat jij doet wat je nog niet eerder hebt gedaan, is persoonlijke ontwikkeling. Nu stimuleer ik je niet om het criminele pad op te gaan. Of eens lekker iemand in elkaar te slaan, omdat je dat nog niet eerder hebt gedaan. Maar als jij iemand bent, die moeite heeft om boos te worden, dan noem ik het ontwikkeling als jij een keer flink boos wordt.

Wij zijn allemaal verschillend. Onze levens zijn allemaal anders. Daarom is onze persoonlijke ontwikkeling ook altijd verschillend. Misschien is het voor jou enorm confronterend om jezelf op seksueel vlak te ontwikkelen. Of misschien hoort het bij jouw minder ontwikkelde thema goed voor jezelf zorgen om flink rijk te worden. Er zijn mensen die al heel ver ontwikkeld zijn op spiritueel gebied, maar die op aards gebied nog niet zo ontwikkeld zijn. Of andersom. Het heeft geen zin om thema’s uit te sluiten van jouw ontwikkeling omdat iemand anders daar iets van vindt. Of jijzelf.  Alles dat in beweging is, is groei.

 

En als je direct aan de slag wilt gaan om alles wat je gelezen hebt in de praktijk te brengen, ga dan de diepte in. Als je durft. En maak een afspraak met me! 

Voor nu wens ik je veel liefs, dikke knuffel!

Laura

 

Stuur me een mailtje om een sessie te boeken of voor meer informatie!

 

 

Gratis hartewensmeditatie!

 

Wil je ontdekken wat jouw onbewuste hartewens is? Ik heb een meditatie voor je gemaakt! Vul je gegevens hiernaast in en dan ontvang je m gratis in je mailbox. Ook krijg je dan regelmatig ongezouten, lieve en inspirerende mailtjes met mijn blogjes. 

Liefs!

Laura

 

dit veld niet invullen s.v.p.